De economie kromp in 2012 en krimpt naar verwachting ook in 2013. Kommer en kwel, zou je zeggen. Of toch niet? De recessie heeft voor ondernemers ook voordelen. De redactie verzamelde er 12.

Kansen recessie

12 voordelen van de recessie.

ABCOUDE – De economie kromp in 2012 en krimpt naar verwachting ook in 2013. Kommer en kwel, zou je zeggen. Of toch niet? De recessie heeft voor ondernemers ook voordelen. De redactie verzamelde er 12.

  • Lean & mean uit de crisis
  • Nieuwe initiatieven voor financiering bedrijven
  • Financiële paradijzen ontmaskerd

“Persoonlijk contact en professionaliteit vinden wij erg belangrijk”.

1) Lean & mean uit de crisis

Door de recessie moeten veel ondernemers de tering naar de nering zetten. Zij nemen hun kosten onder de loep en schrappen overbodige uitgaven. Hierdoor komen bedrijven straks sterker uit de crisis. Ze zijn dan weer lean & mean.

2) Meer creativiteit

Een recessie dwingt tot creativiteit bij de ondernemer. Hij zal maatregelen moeten nemen en plannen moeten verzinnen om zijn bedrijf goed door de recessie te loodsen. Die creativiteit leidt tot nieuwe ideeën en initiatieven.

3) Sterker bedrijfsleven

De crisis leidt tot een shake-out waarin sterke bedrijven het overleven en zwakke bedrijven de pijp aan Maarten geven. Hierdoor wint het bedrijfsleven per saldo aan kracht. Daarbij zijn de overlevende bedrijven een ervaring rijker doordat zij zich door een crisis heen hebben weten te slaan.

4) Minder concurrentie

De crisis leidt tot een shake-out, waarin sommige bedrijven het niet overleven. Dat is goed voor branchegenoten die de crisis wel weten te doorstaan. Zij hebben minder concurrentie en kunnen een groter marktaandeel verwerven.

5) Sterke bedrijven starten in een crisis

Wat hebben bedrijven als Microsoft, MTV, CNN en Mc Donalds met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal tijdens een crisis gestart. Start-ups die het tijdens een crisis goed doen, worden vaak na de crisis zeer succesvol. Zo zal ook deze recessie ons weer sterke nieuwe bedrijven opleveren.

6) Veel goed personeel beschikbaar

Personeel nodig? Zet vooral nu je personeelsadvertentie. En bereid je maar vast voor op een bomvolle mailbox. Werkgevers hebben lang niet meer meegemaakt dat zoveel mensen een baan zoeken. Bovendien zitten er veel goede mensen tussen. Het is eigenlijk een buitenkansje. Als je maar weet hoe je personeel op een lucratieve manier kunt inzetten, kun je nu je slag slaan.

7) Veel kantoorruimte beschikbaar

De beschikbare kantoorruimte is fors toegenomen. Dat komt door de crisis, maar ook door ‘Het nieuwe werken’. Steeds meer grote bedrijven dwingen hun personeel om thuis te werken en houden niet meer voldoende kantoorruimte aan om nog elke medewerker een werkplek te geven. Het resultaat is leegstaande kantoorgebouwen. Dat maakt het voor de ondernemer makkelijker en vaak ook goedkoper om aan aantrekkelijke kantoorruimte te komen.

8) Minder files, rustiger OV

Is het je al opgevallen? Er zijn minder files. En in het openbaar vervoer vind je zelfs in de spits soms een zitplaats. De verbetering komt niet alleen door capaciteitsuitbreiding door bijvoorbeeld wegaanleg. De verminderde economische activiteit en de toegenomen werkloosheid zijn debet aan het rustiger verkeersbeeld.

9) Nieuwe initiatieven voor financiering bedrijven

Door de kredietcrisis is het lastiger geworden voor bedrijven om krediet te krijgen bij de bank. Dat heeft een zwakte blootgelegd, namelijk dat het MKB te afhankelijk is van de bank om zijn groei te financieren. Inmiddels zijn er veel alternatieven voor een banklening gelanceerd of in de maak. Deze zijn nu nog klein, maar kunnen in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan de groei van het MKB en de economie.

10) Financiële paradijzen ontmaskerd

Financiële paradijzen leken tot voor kort de ideale plekken om je geld weg te zetten met een hoog rendement. Als je je geld op een gewone spaarrekening bij een gerenommeerde Nederlandse bank had staan, leek je een dief van je eigen portemonnee. Aan de crises in IJsland en Cyprus hebben we gezien dat dit soort paradijzen onveilig kunnen zijn. Hierdoor denken we nu beter na over wat we met ons geld doen. En verdwijnt er minder geld uit ons land.

11) Goedkope staatsleningen

In de eurocrisis bleek er een soort wet van de communicerende vaten van toepassing te zijn op Europese staatsleningen. Naarmate het vertrouwen in Italiaanse en Spaanse staatsleningen daalde en dus de rente op die staatsleningen steeg, daalde de rente op Nederlandse staatsleningen. Hoe dat kan? De financiële markten vertrouwen Nederlandse staatsleningen wél. En mensen met geld moeten er toch ergens mee heen. In de paniek rondom Zuid-Europese landen is Nederland er zelfs in geslaagd enkele malen een staatslening met een negatieve rente uit te brengen. Hoewel onze staatsschuld door de crisis fors is opgelopen, zijn onze staatsleningen dus goedkoper geworden. Dat verzacht de pijn dan weer een beetje.

12) Huizen goedkoper

De huizenprijs was de afgelopen jaren zeer hoog opgelopen. Dankzij de recessie zijn er weer veel huizen voor een aantrekkelijke prijs op de markt.

bron: businesscompleet kennisbank voor ondernemers